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ORP ENROLLMENT FAQs 

 
 

 

Q.  What is an ordering, referring or prescribing (ORP) provider? 

A.  An ORP provider is a provider type that does not participate (for billing purposes) with New Hampshire (NH) 

Medicaid, but may order, refer or prescribe for NH Medicaid Fee-for-Service members.   

 

Q.  Does this requirement apply to managed care providers? 

A.  The ordering/referring enrollment requirement does not apply to services paid through a NH Medicaid managed care 

plan. However, if the service is carved out of the plan benefit package and is paid fee-for-service, the requirement 

applies.  

 

Q.  If I’m currently enrolled as an active provider with NH Medicaid, do I need to enroll as an ORP Provider?  

A.  No. Providers already enrolled as active NH Medicaid billing providers or rendering providers are not required to 

enroll again as ORP providers. If you are unsure of your enrollment status, please call the NH Medicaid Provider 

Relations Call Center at 1-866-291-1674. 

 

Q.  Why is NH Medicaid requiring ORP providers to enroll as NH Medicaid Providers? 

A.  The Affordable Care Act, specifically section 6401 which is found in the Code of Federal Regulations 42 CFR 455 

.410(b): requires providers who order, refer or prescribe for Medicaid members to be enrolled with Medicaid (for 

screening purposes only) even if they do not provide professional services. ORP providers will undergo a screening 

process to improve program integrity and reduce fraud, waste and abuse. This screening process includes a review of 

federal exclusion lists and other databases that would prohibit an excluded healthcare professional from being 

associated with Medicare or Medicaid.  

 

Q.  How does this affect me if I’m not currently an active NH Medicaid provider? 

A.  If you are not enrolled with NH Medicaid as an ORP provider and you order, refer, or prescribe for NH Medicaid 

members, claims where your NPI is listed as an ORP will deny at program start. 

 

Q.  If I am currently enrolled with another state’s Medicaid program, do I still need to enroll in NH Medicaid as an ORP 

provider?  
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A.  Yes. Enrollment in another state’s Medicaid program does not exempt an ORP provider from the requirement to 

enroll with NH Medicaid.  
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Q.  What are the requirements for ORP providers? 

A.  There are three basic requirements: 

1. The physician or non-physician practitioner who wrote the order, referral or prescription must be enrolled as a 

NH Medicaid provider and their National Provider Identifier (NPI) and name must be included on claims 

submitted to NH Medicaid. 

2. The Provider’s NPI must be for an individual physician or non-physician practitioner (not an organizational NPI).  

3. The physician or non-physician practitioner must be of a specialty type that is eligible to order, refer or 

prescribe.  

 

Q.  Will I need to obtain an NPI? 

A.  Yes, 42 CFR 455.440 requires “all claims for items and services ordered or referred to contain the NPI of the ordering, 

referring or prescribing provider.”  As providers of health care services, ORP providers are required to obtain and share 

their NPI with payers. If an ORP provider does not already have an NPI, they can obtain one from the following website: 

https://nppes.cms.hhs.gov/#/ 

 

Q.  How does the Medicaid billing provider know the NPI of the ORP provider?  

A.  It is the responsibility of the NH Medicaid billing provider to obtain the NPI of the ORP provider and confirm that the 

ORP provider is enrolled in NH Medicaid. Each provider must develop its own internal processes to ensure the 

enrollment requirement is met.  

 

Q. Once the provider knows the NPI of the ORP provider, how can they tell if the ORP provider is enrolled in the NH 

Medicaid program? 

A. Contact NH Medicaid Provider Relations at 1-866-291-1674 Monday through Friday 8:00 am - 5:00 pm EST. 

 

Q.  How do I enroll as an ORP provider? 

A.  NH Medicaid has created an online enrollment process for providers who order, refer or prescribe for NH Medicaid 

members. This new, streamlined application is for providers who do not bill NH Medicaid for professional services, but 

do order, refer or prescribe for NH Medicaid members.  

 

Q.  What do I need to do? 

A.  Go to the NH MMIS Health Enterprise, https://nhmmis.nh.gov/portals/wps/portal/ProviderEnrollment, and begin the 

streamlined enrollment process. 

 

https://nppes.cms.hhs.gov/#/
https://nhmmis.nh.gov/portals/wps/portal/ProviderEnrollment
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Q.  Is there a paper application?  

A.  No, you must enroll from the https://nhmmis.nh.gov/portals/wps/portal/ProviderEnrollment website. 
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Q.  Who should I contact if I have questions regarding enrollment in the NH Medicaid program? 

A.  Contact NH Medicaid Provider Relations at 1-866-291-1674 Monday through Friday 8:00 am - 5:00 pm EST.  

 
 

https://nhmmis.nh.gov/portals/wps/portal/ProviderEnrollment

